Toormoor – midagi enamat kui tervislik toit (0)

Üks-kaks päeva taimetoitu süües tekib vaid pettekujutelm tervislikust toitumisest, keha küsib harjumuspärast. Kui oled kolm nädalat puhast täistaimetoitu söönud, siis hakkavad ehk muutused tulema – meeled selginevad, aistingud teravnevad, olemine muutub kergemaks.

Nii kõneleb Marita Krull. Tema ise alustas teadliku toitumisega olude sunnil – lastel ilmnes piimatalumatus ja tuli otsida asendusaineid piimale.

“Nii ma siis valmistasin esmalt endale ja lastele taimetoitu, seejärel said proovida sõbrad-tuttavad,” meenutab Marita seda päris algust kümmekond aastat tagasi. Edasi tulid juba tänavafestivalid, laadad…

Nüüd on Marital ja Margusel oma 30 kohaga taime ja toortoidu kohvik/galerii Toormoor vanalinnas, aadressil Sulevimägi 1.

Rõõmsaid kliente mahub sinna palju: “Arvan, et meie külalisteks on keskmisest teadlikumad inimesed või käiakse siin vajaduspõhiselt – tulevad need, kes ei saa või ei taha kõike tarbida. Siin on igale roale kirjutatud, mida see täpselt sisaldab,” kinnitab Marita. Just soov tervislikult toituda ja taskukohased hinnad on need, mis toovad inimesi siia nii hommikueinet sööma kui ka lõunatundi pidama.

Mis on Toormoori menüüs?

“Veganlus ja tervislik toitumine ei ole sünonüümid. Ainult suvalisi taimetoite süües ei saa inimene reeglina kõike vajaminevat, näiteks kiudainetest jääb vajaka,” kõneleb Marita.

Toormoor pakub hommikuks erinevaid putrusid, sagedamini küsitakse hirsi- või riisiputru, aga ka gluteenivabad pannkoogid – olgu siis soolase või magusa garneeringuga – on külastajate poolt hinnatud.

Lõunamenüü algab Toormooriski supiga. Teise roana on külastajate hulgas väga populaarne tatar, millesse on segatud maitseainetega fermenteeritud aedviljad, peal päevalilleseemne kaste sidruni ja tilliga. Kes Toormoori on juba sisse põiganud, tuleb ikka ja jälle tagasi – portsud on siin mitte ainult tervislikud, vaid ka maitsvad ja toitvad.

Erik Halliku maagilised maalid

“Me ei taha ennast määratleda mingi rahvusliku köögi põhjal, meil on maitseid kõige erinevamatest maadest, Itaaliast on näiteks pastaroog ja Indiast indiapärane pajaroog. Retseptidega on nii, et soolase pool on Marguse pärusmaa ja magusaga katsetan põhiliselt mina,” täpsustab Marita. Kui on sünnipäevatellimused, siis teeme vastavalt tellija soovile ekstra menüü. Mitmed külastajad on otsustanud oma tähtpäevi aga just Toormooris pidada – õdusat meeleolu aitavad siin luua kunstnik Erik Halliku muinasjutulised maalid seintel.

“Neis on nagu mingi võluvägi. Kunstnik räägib, kuidas pärast selle näituse avamist on tema e-post täitunud pikkade kirjadega, nii oma kui välismaalaste poolt, kuidas pildid neid on innustanud ja inspireerinud,” kõneleb Margus.

Maitseid kogu maailmast

Toormoor ei paku 100% mahedat (kuid sellele panustatakse nii palju kui võimalik), et ka hinnataset taskukohasena hoida. Põllu- ja aedviljad, mis Eestis kasvavad, nagu tatar, hernes, kapsas, salatilised, on ikka Eesti mahetaludest. Olulisemaks aga peame, et toidud maitseksid nii meile kui külalistele selle võrra, et sooviks veel üht portsu.

See on väga sügavalt isiklik, mida keegi sööb. “Meie soov on rikastada inimeste toidulauda läbi erinevate ja super mitmekülgsete taimsete maitseelamuste. Kes aga soovib tervise heaks panustada ja oma keha rohkem tundma õppida – neil tuleks mõneks ajaks tasapisi jätta menüüst välja kõik loomne, suhkur ja valge jahu ning kogemus võib olla vägagi üllatav ja positiivne,” lisab Marita.

Vaata www.toormoor.ee.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.