Maitsva kohvi jaoks on vaja sinu lemmik kohviube, head kohvimasinat, teadmisi, oskusi ja armastust. Eriti kui sa valmistad kohvi kellelegi keda sa armastad kõige rohkem – iseendale. Loomulikult teeme me siin nalja, kuid igas kohvitassis on kindlasti kübeke armastust mis teeb selle nii suurepäraselt maitsvaks. Kuid on väärt investeerida sellesse, kuidas säilitada seda suurepärast maitset ja valmistada kohvi kasutades kohvivarustust nagu näiteks kohvimasin ja Moka kohvivalmistaja.
Kohv pool-automaatse kohvimasinaga
Kui sa valmistad lattet või cappuccinot kohvimasinaga siis tuleb jätta meelde kaks asja: õige viis kohvitableti valmistamiseks ja hästi vahustatud piimavaht.
Kuidas moodustada kohvitabletti:
• Lisa jahvatatud kohvi sõelakulpi (samuti tuntud kui filtri käepide), raputa seda veidi et jaotada kohvi ühtlaselt laiali;
• Aseta käepide alusele või lamedale pinnale;
• Vajuta õrnalt kohvile tambitsaga, lase kohvil seista paar sekundit ja vajuta uuesti, seekord veidi raskemini (selle protsessi käigus peaks käsi olema sirge, ära pööra rannet);
• Sulge sõelakulp pressitud kohviga ja aseta kohvimasinasse.
Hea piimavahu saladus on piima mitte ülekuumenemine. Piim ei tohiks minna üle 60°C (spetsiaalne vedelike termomeeter on kõrgelt soovitatav). Teine nõuanne – kasuta kõrgema rasvasisaldusega piima, et saada kreemjas vaht.
Kuidas vahustada piima manuaalse piimavahustajaga:
• Lisa külm piim piimakannu (cappuccino kohvi jaoks on ainult vaja pool kannu, kuid latte jaoks on vaja 2/3 piimakannutäit);
• Lülita aur sisse mõneks sekundiks ja siis lülita see välja. Kui sa oled valmis vahustama siis lülita see jälle sisse. See teeb kindlaks, et kõik jäägid aurutaja otsikult on ära aurutatud;
• Aseta piimakann aurutaja alla ja seejärel tee kindlaks, et otsik on kergelt piimaga kaetud;
• Kui kuuled sisistavat häält, siis aseta otsik sügavamale piima sisse. Otsik peaks asetsema piimakannu eeskülje kõrval;
• Kui sa jõuad 60°C juurde siis lülita aur välja.
Esimesel korral võib täiusliku piimavahu valmistamine olla keeruline, kuid harjutamisega õpid selle kindlasti selgeks.
Kohv Moka kohvivalmistajaga
Kohvi valmistamine selle Itaalia leiutisega näeb välja midagi sellist: lisa vesi anuma põhja (mõned soovitavad lisada kergelt sooja vett, et vältida metalli järelmaitset), lisa jahvatatud kohvi filtri keskele (umbes 20 grammi, keskmise jahvatamisega kohvi on kõige parem), ja aseta kohvivalmistaja madalale temperatuurile. Kui kuuled esimesi mulina hääli ja märkad kannu tilast aurutu tulevat siis võta koheselt kohvivalmistaja pliidilt. Kui jätad selle liiga kauaks kuumusele siis võib kohvi pettumust valmistada. Teadmised kuidas kasutada tööriistu, et valmistada kohv avab uksi veelgi enamateks selle joogi valmistamise viisideks iga päev, igal kohtumisel ja igal hetkel mille võtad endale nautimiseks.
Lisanõuanded:
• Kasuta pehmet, filtreeritud vett;
• Ideaalne temperatuur iga kohvijoogi jaoks on 96 kraadi;
• Kõik ettevalmistamise tööriistad peaksid olema regulaarselt puhastatud ja eemaldatud katlakivist;
• Vali õige kohvi jahvatamise tase: Kõige universaalsem on keskmine röst, jäme jahvatamine on suurepärane tassis valmistamiseks, ja peen jahvatus on täiuslik kangeks espressoks;
• Kohvi on palju parem eelnevalt soojendatud tassis. Mõned kohvimasinad võivad soojendada tasse, kuid kui sinu masinal pole sellist funktsiooni, siis võid lihtsalt tassi kuuma vett valada paariks minutit enne serveerimist.
Kui kasutad ära neid nõuandeid ja praktiseerid palju siis üsna varsti hakkavad su sõbrad sind baristaks kutsuma, ja sa õpid selgeks kohvi valmistamise kodust!